Chcesz się z Nami skontaktować? Interesuje Cię współpraca biznesowa?

E-mail: info@timeforcoffee.pl

Image Alt

Time For Coffee

Robusta czy Arabica? Którą kawę wybrać?

Często możemy usłyszeć takie stwierdzenie, że Robusta to zła kawa, niedobra, a z kolei Arabica, to ta kawa najlepsza, najwyższej jakości, którą każdy lubi i chętnie pije. Jednak ile w tym jest prawdy, a ile utartego mitu?

Okazuje się, że nie do końca jest tak, jak przedstawia to opinia powszechna. Na świecie produkuje się w zasadzie dwa rodzaje kawy – Arabicę (ok. 70% udziału w rynku) oraz Robustę (ok. 30% udziału w rynku). Oczywiście to dwa dominujące rodzaje, a poza nimi można spotkać jeszcze Liberike i Arabuste (połączenie kawy Arabica z Robustą). Jednak dwa ostatnie wymienione rodzaje łącznie nie posiadają więcej niż 1% udziału w rynku, czyli w praktyce nie dochodzą do prawa głosu. To też sprawiło, że powszechnie utarło się stwierdzenie o wyższości kawy Arabica na rynku. Jednak jak jest w praktyce?

ROBUSTA CZY ARABICA? KTÓRĄ KAWĘ WYBRAĆ?

Arabica – szeroka paleta smaków

Cała „zabawa” z kawą Arabica zaczyna się już na etapie uprawy. Plantacje zlokalizowane są na poziomie od około 1000 metrów do 2000 metrów nad poziomem morza, a gleba wymaga niskiego pH. Dodatkowo w rejonie powinien występować klimat określany jako „ciągłe lato”, co dodatkowo utrudnia uprawy. Arabica jest również narażona na wszelkiego rodzaju choroby, co generuje dodatkowe kłopoty dla plantatorów, a wśród nich popularna jest tzw. „Rdza kawowa” spowodowana przez grzyby Hemileia vastatrix. Uprawy Arabici najczęściej znajdują się w strefie międzyzwrotnikowej Afryki oraz Ameryki Południowej. To właśnie Arabica ma łagodny smak, często posiada słodkie nuty, ale również orzechowo-czekoladowe czy lekko cytrusowe.

ROBUSTA CZY ARABICA? KTÓRĄ KAWĘ WYBRAĆ?

Robusta – gorzka i tańsza

Robusta często jest uznawana za kawę „gorszą”, głównie ze względu na swój gorzki smak. Jednak jest ona znacznie łatwiejsza w uprawie. Plantacje Robusty znajdują się już na poziomie około 200 metrów nad poziomem morza i jednocześnie jest ona bardziej odporna na choroby. To sprawia, że finalnie jest również znacznie tańsza. Dzieje się to kosztem walorów aromatyczno-smakowych, które są po prostu uboższe i tym samym Robusta nie oferuje tyle możliwości smakowych co Arabica. Ma ona również wyższą zawartość kofeiny (ok. 2,7% względem 1,5% w przypadku Arabici). Zatem po co produkuje się Robustę i to w aż 30% światowej produkcji kawy?

ROBUSTA CZY ARABICA? KTÓRĄ KAWĘ WYBRAĆ?

Idealna mieszanka, czyli łączymy Arabice i Robuste

W kawach włoskich spotykamy się z mieszankami, czyli powszechnie zwanymi blendami. W takim przypadku stosunek Arabici do Robusty wynosi 90/10, 85/15 lub 80/20, ale można się spotkać również z proporcjami 70/30 czy nawet 50/50. Głównie zależność w mieszankach kaw włoskich jest uwarunkowana przez względy gospodarcze. Im bardziej na południe tym większa ilość Robusty gości w mieszankach, a na skrajnym południu czy na Sycylii obecne były nawet 100% kawy Robusta. Wynika to z tego, że regiony te były biedniejsze od rozwiniętej północy, a więc ich mieszkańcy nie mogli sobie pozwolić na drogą kawę, jaką jest Arabica. Obecnie Robuste używa się w mieszankach (blendach), aby dać jej „kopa” ze względu na większą ilość kofeiny, ale również, aby dodać nieco goryczy, co jest szczególnie przydatne w przypadku Espresso.

W przypadku kawy smakowej stosuje się głównie 100% Arabice, jednak z kolei w kawach rozpuszczalnych dodaje się Robustę, aby wydobyć pełnię smaku, która może zatracić się w skomplikowanym procesie przygotowania.

Zobacz nasze polecane produkty